A magas vérnyomás

 

Mit kell tudni róla? Mit lehet tenni ellene?

 

 

Bevezetés:

A magas vérnyomás, a hipertónia manapság a legelterjedtebb betegség, amely miatt orvoshoz fordulunk. Minden ötödik felnőttnél előfordul. A hipertóniás betegek közül háromból egy nem tud a betegségéről. Mivel a magas vérnyomás gyakran teljesen tünetmentes, ezért nem ritkán egészen addig nem ismerik fel, amíg olyan szövődményeket nem okoz, mint a szélütés (stroke), vagy a szívroham. A gyakori szűrő jellegű vérnyomás ellenőrzés elősegítheti a hipertónia korai felismerését, kezelését és a szövődmények elkerülését. Noha a magas vérnyomás általában életmódbeli változtatásokat és gyógyszerszedést igényel, ezek a legtöbb betegnél sikeresen megoldhatók: a hipertónia ma már csaknem mindenkinél jól beállítható.

 

A hipertóni a gyógyítható betegség..

 Számos halálos és nem halálos szövődmény megelőzhető, ha a hipertóniát időben felfedezik és megfelelően kezelik. A magas vérnyomás a stroke és a szívrohamok egyik legfőbb oka. A fejlett országokban az elmúlt 20-25 évben a stroke halálozás 60%-kal, a szívbetegségek halálozása pedig 50%-kal csökkent. A következményes élettartam és életminőség emelkedés jelentős részben a hipertónia korai felismerésének és megfelelő kezelésének köszönhető.

 

Hogyan ismerjük fel a magas vérnyomást?

Sajnos a hipertónia fájdalmatlan kórkép, gyakran semmilyen panaszt nem okoz. Egyesek azt állítják, hogy megérzik azt, hogy mikor magas a vérnyomásuk. Valójában ennek megítélésére az egyetlen megbízható módszer, ha megmérjük a vérnyomást.

 

Mi a magas vérnyomás?

A vérnyomás az az erő, amit a véráramlás fejt ki az artériák falára. A legtöbb ember nem tudja, hogy a vérnyomásnak általában szabályos napszaki ritmusa van, reggel ébredés előtt közvetlenül a legmagasabb, viszonylag magas marad a nap folyamán és az alvás idején csökken. Napi 20-30 Hgmm-es ingadozás még normális vérnyomás esetén is előfordul, ez azonban kezeletlen hipertónia esetén több. Egyetlen mérés alapján ezért nem szabad magas vérnyomást megállapítani.

 

A vérnyomás mérése.

A szív összehúzódásakor az artérikban uralkodó nyomást szisztolés, a szív elelrnyedésekor észlelhetőt pedig diasztolés vérnyomásnak nevezzük. A vérnyomásméréskor tehát ezt a két számot adjuk meg, pl. az optimális vérnyomás 120/80 Hgmm alatt van.

A vérnyomást ellazult állapotban, legalább öt perc pihenés után, általában ülő testhelyzetben, megtámasztott háttal  kell mérni, miközben a kar a szív magasságában alá van támasztva.

 

Mi a normális vérnyomás?

Felnőtt korban 130–135/80–85 Hgmm-es vérnyomás tekinthető normálisnak. Ha egy felnőtt vérnyomása következetesen 140/90 Hgmm, vagy ennél magasabb, akkor hipertóniája van és orvosa valószínűleg életmódbeli változásokat fog javasolni, emellett gyakran gyógyszeres kezelést is alkalmaz.

 

 

Néhány káros hiedelem a magas vérnyomással kapcsolatban:

1.       Hiedelem: a magas vérnyomás az idős kor betegsége: TÉVES

Tény: a hipertónia általában 35-55 éves korban kezdődik.

2.       Hiedelem: Az idős emberek vérnyomásának normálértékei magasabbak, mert különben a belső szervek nem kapnának elég vért: TÉVES

Tény: a normális vérnyomás értékei idős korban is azonosak a fiatal korban ajánlott értékekkel és több tanulmány is bizonyította, hogy a 140 Hgmm feletti szisztolés vérnyomás idős korban még nagyobb kockázatot jelent, mint fiatal korban..

3.       Hiedelem: Nyugtatók, vagy gyógynövények, pl. a fokhagyma hatékonyan csökkentik a vérnyomást: TÉVES

Tény: a vizsgálatok azt igazolták, hogy ezek a szerek nem befolyásolják érdemlegesen a vérnyomást

 

Mi okozhat magas vérnyomást?

Az esetek több mint 90%-ában nem ismerjük a hipertónia kiváltó okát. Az esetek kis hányadában idült vesegyulladás, a vese artériák szűkülete, vagy bizonyos hormonális túlműködések (pl. mellékvese, pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy), esetleg fogamzásgátló szedése idézhet elő magas vérnyomást.

 

Öröklődik-e a magas vérnyomás?

A hipertónia halmozódhat a családban: azon gyermekeknek, akik egyik szülője hipertóniás, nagyobb az esélyük a magas vérnyomásra.

 

Környezeti tényezők hatása a vérnyomásra

Étrendi hatások

A magas konyhasófogyasztás növeli a hipertónia kockázatát, ezzel szemben a magas kálium tartalmú gyümölcsök és gyümölcslevek, valamint az alacsony zsírtartalmú tejtermékek magas kalcium tartalma segít normális szinten tartani a vérnyomást. Az állati zsiradák fogyasztása emeli a koleszterin szintet, ami fokozza a magas vérnyomás szív-érrendszeri kockázatát.

 

Milyen diétát kell tartani hipertóniában?

A zsíros ételek, mint amilyen a sült sertéshús és a szalonna sok konyhasót is tartalmaznak. Az ún. gyors ételek ugyancsak sok konyhasót és telített zsiradékot tartalmaznak. Az ételek nátrium, zsír és koleszterin tartalmát ma már fel kell tüntetni a csomagoláson. Azoktól az ételektől tartózkodni ajánlatos, amelyek adagja 150 mg-nál több nátriumot tartalmaz.

 

Mik a magas vérnyomás következményei?

A tartósan fennálló hipertóniával járó fokozott szívizom feszülés következtében a szív fala megvastagodik, majd később nem képes megfelelő teljesítményre, azaz elégtelenné válik. A szívelégtelenség ma már ritka a vérnyomás megfelelő beállítás esetén. 

Az agyi erekben a fokozott nyomás hatására kis hólyagszerű fali kitüremkedések képződnek, amelyek bármikor megrepedhetnek. Ez okozza az agyvérzést (vérzéses stroke). Ezen kívül a a hipertóniával együtt járó fokozódó agyi érszűkület és érelmeszesedés ugyancsak szélütéshez vezethet (vérhiányos stroke). A  vesék véráramlásának romlásával a veseműködés is fokozatosan romolhat, végül a salakanyagok kiválasztása elégtelenné válik és veseelégtelenség léphet fel. A hipertónia korai és megfelelő kezelése általában kivédi e súlyos szövődményeket.

Végül a keringő zsírok egy része lerakódik az erek falában és károsítja az artériákat, érelmeszesedés következik be. Ha a szív saját erei tömeszelődnek el, akkor, akkor a szív falának egy része elhalhat, ezt nevezzük szívinfarktusnak. 

 

Kockázati tényezők és nem gyógyszeres kezelés

A magas vérnyomás mellett a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát jelentősen növeli a dohányzás, a magas koleszterin szint, a cukorbetegség és az elhízás. A magas vérnyomás kezelésekor egyidejűleg ezeket is javítani kell.

 

 

Hogyan csökkenthető a kockázat?

Túlsúly esetén testsúlycsökkentés

Már néhány kilogramm testsúly leadása csökkentheti a vérnyomást hipertóniásokban. Az 1. táblázat segítséget nyújt az ideális testsúly kiszámításához. Fontos megjegyezni, hogy semmilyen „csodadiéta” nem működik hoszabb távon. A testsúlycsökkenés alapja az, hogy kevesebb kalóriát fogyasztunk, mint amenyit elégetünk. A kalóriák égetését úgy fokozhatjuk, hogy növeljük a fizikai aktivitást. A súlycsökkenés fenntartásához sincsen semmilyen mágikus recept; az új étrendi és a testmozgási szokások az életstílus részévé kell váljanak.

A súlycsökkentés a magas vérnyomás talán legfontosabb nem gyógyszeres kezelési módja.

A 2. táblázat bemutatja a testsúly megtartásához szükséges napi kalória bevitel kiszámítását.

 

Figyeljen a konyhasó és zsír fogyasztására

Tartson megfelelően kiegyensúlyozott étrendet, gyümölcsöt, zöldséget, gabonaféléket, több (bőrétől megfosztott) csirkét, halat, sovány fehér húsokat és korlátozza a vörös húsok, a tojás és a szalonna fogyasztását. Lehetőleg ne használja a sószórót sem az asztalnál, sem a főzés során, helyette inkább paprikát, borsot, oregánót, fokhagymát, vagy citromlevet. Kerülje az érezhetően sós, füstölt, vagy sóval tartósított ételeket. Keresse azokat az ételeket, amelyek összetevői közt az első 3 helyen nincs konyhasó, vagy nátrium, vagy amelyek alacsony nátrium tartalmúak. Használjon kevesebb előre elkészített mártást és „instant” terméket. A konzervekről öblítéssel távolítsa el a só egy részét. A megfelelő étrend és testsúly csökkenés az enyhe hipertóniások 20-25%-ában gyógyszer nélkül is normalizálhatja a vérnyomást, különösen idős korban.

 

Hagyja abba a dohányzást!

A dohányzás nemcsak a tüdőt és az ereket károsítja, de az infarktus egyik fő kockázati tényezője. A láncdohányzás emellett jelentősen emeli a vérnyomást is. Fontos tudni, hogy a dohányzásról való leszokás után az infarktus kockázata csaknem azonos azokéval, akik sohasem dohányoztak. A dohányzásról történő leszokás 1 év alatt 50%-kal csökkenti az infarktus kockázatát, függetlenül attól, hogy az egyén mennyi ideig dohányzott előtte. A leszokással gyakran együtt járó testsúly gyarapodás elkerülésére érdemes a kalóriabevitelt egyidejűleg megszorítani.

 

A fizikai aktivitás jót tesz

Kezdje el a rendszeres testmozgást! Majdnem mindegy, hogy milyen formában, de legalább hetenként 3-4 alkalommal, alkalmanként legalább 30-40 percig. A rendszeres mozgás jobb közérzetet nyújt, emellett csökkenti a vérzsírokat és mérsékelheti a hipertóniát is. A dinamikus mozgás sokkal jobb, mint a statikus, pl. a súlyemelés. Ez elősegíti a nagyobb izomzatot, de nem biztos, hogy javítja az egészséget. Erőteljes testmozgási program megkezdése előtt célszerű a vérnyomást megfelelően beállítani.

 

Alkohol és magas vérnyomás

Az alkoholizmus súlyos veszélyei (máj,- szív,- agy- és pszichés károsodások) jól ismertek. Az is bizonyított, hogy az alkohol túlzott fogyasztása (napi 1 dl égetett szesz, vagy fél liter bor, vagy 1-1,5 liter sör) jelentősen emelheti a vérnyomást. Az alkalmakénti mérsékelt alkoholfogyasztás azonban nem ártalmas hipertóniában, sőt a rendszeres enyhe alkoholfogyasztás csökkentheti a szív és érrendszeri betegségek kockázatát. Ne felejtsük azonban, hogy az alkohol (különösen a sör) jelentős kalóriaforrás. Amennyiben alkoholt fogyaszt, akkor feltétlenül korlátozza annak mennyiségét napi fél dl égetett szeszre, vagy  1-2 pohár (3-6 dl) sörre, vagy 2 pohár (2 dl) borra. Mivel a nők testtömege és májának kapacitása kisebb, mint a férfiaké, esetükben a fentiek fele indokolt. Terhes nő egyáltalán ne fogyasszon szeszes italt. Ha az Ön családjában előfordult alkoholizmus, vagy érzékeny a szeszes italokra, akkor ne igyon.

 

A hipertónia gyógyszeres kezelése

 

Ha vérnyomása kifejezetten emelkedett, pl. magasabb, mint 160/100 Hgmm, vagy egyéb kockázati tényezői vannak, pl. cukorbetegség, magas vérzsír szintek, vagy dohányzás, akkor orvosa rövid nem gyógyszeres, életmódbeli változtatást követően gyógyszeres kezelést ajánlhat.

A vizsgálatok azt igazolták, hogy a magas vérnyomás kezelése megakadályozza a hipertónia súlyosbodását, a szív megnagyobbodását és elégtelenné válását, drámaian csökkenti a stroke és az infarktus előfordulását és halálozását. Kevésbé súlyos hipertónia esetén napi 1-2 vérnyomáscsökkentő tabletta bevétele általában elegendő. Egyetlen gyógyszer adása azonban csak az esetek alig felében elégséges a vérnyomás megfelelő beállításához.

 

A gyógyszerek lehetséges mellékhatásai

Mellékhatás minden gyógyszer esetén előfordulhat, de hipertónia esetén a korszerű készítmények szedésekor a legtöbb esetben semmilyen mellékhatás nem tapasztalható, sőt valójában sokaknak lényegesen javul a közérzetük a kezelés hatására.

Ha mégis valamilyen mellékhatás fordulna elő, ne hagyja azonnal abba a gyógyszerszedést, mivel az veszélyes lehet, ehelyett forduljon orvosához az adag csökkentése, vagy másik készítmény felírása érdekében.

 

A folyamatos gyógyszerszedés: nagy probléma

A magas vérnyomás kezelésének legnagyobb problémája annak elérése, hogy a hipertóniások kitartsanak a kezelés mellett. A betegek néha a kora reggel jelentkező, de a nap során elmúló fejfájás, szédülés miatt fordulnak orvoshoz. Leggyakrabban azonban teljesen tünetmentesek és csak a rutinszerű vérnyomás ellenőrzés fedezi fel a hipertóniát.

 

Gyógyítható-e a hipertónia?

A magas vérnyomás mai tudásunk szerint csak a viszonylag ritka másodlagos hipertóniák egy részénél gyógyítható. Egyéb esetekben, azaz több mint 90%-ban a legkorszerűbb gyógyszerekkel sem lehet a magas vérnyomást meggyógyítani. A kezelés normális szinten stabilizálja a vérnyomást, de általában csak addig, amíg a gyógyszerszedés folyamatos. Ha a kazelést megszakítjuk, akkor a vérnyomás rendszerint a kezelés előtti értékre áll vissza és szövődmények léphetnek fel. (Kivételesen a visszaállás nem azonnali, hanem hetekig is elhúzódhat).

 

Mit tehet azért, hogy vérnyomása megfelelően legyen beállítva?

 Ellenőrizze és ellenőriztesse a vérnyomását

1.       Ha emelkedett, akkor keresse fel orvosát a legmegfelelőbb gyógyszeres kezelés megtalálása érdekében

2.       Ha a megfelelő testmozgás, diétás- és gyógyszeres kezelés ellenére vérnyomása még mindig magasabb, mint 140/90 Hgmm, akkor kérje orvosától a kezelés módosítását.

Fontos tudni, hogy jelenleg mindössze a kezelt hipertóniások kevesebb, mint egyharmadának vérnyomása van tartósan 140/90 Hgmm alatt.

 

A vérnyomás monitorozása

Az vérnyomás rendszeres otthoni önellenőrzése nagyon fontos azokban az esetekben, amikor a hipertónia fennállása kétséges, pl. enyhe-határérték magas vérnyomás esetén, vagy amikor a vérnyomás csak időszakosan, pl. csak az orvosi rendelőben magas, máskor normális (ún,. „fehérköpeny hipertónia”). Ha emellett az önmérések során a vérnyomás mindig 135/85 Hgmm alatt van, akkor általában a megfelelő életmódbeli változtatások elégségesek és gyógyszeres kezelés nem szükséges. Az otthoni önvérnyomás mérés hasznos lehet a nehezen beállítható hipertónia vagy a visszatérő panaszokat okozó hipertónia esetén is.

Az önvérnyomás ellenőrzés során fontos megjegyezni, hogy a vérnyomás normális esetben is jelentősen, akár 20-30 Hgmm-rel ingadozhat a nap folyamán. Emiatt ne nyugtalankodjon. Ne fordítson azonban túlzott figyelmet vérnyomására. Az önvérnyomás ellenőrzés nagyon sok hipertóniásnak hasznos, ha nem viszi a méréseket túlzásba.

Noha a teljesen normális vérnyomás nem mindenkinél érhető el, a hipertóniások több mint 80%-ában ez lehetséges!

 

Az ideális testsúly meghatározásához szükséges napi kalóriabevitel 

Férfiak:

Magasság

Ideális testsúly

Mozgásszegény életmód / kalória

Mérsékelten aktív életmód / kalória

Nagyon aktív életmód / kalória

152,4 cm

48 kg

1378

1590

1802

155 cm

50 kg

1456

1680

1904

160 cm

56 kg

1612

1860

2108

165 cm

61 kg

1768

2040

2312

170 cm

66 kg

1924

2220

2516

175 cm

72 kg

2080

2400

2720

180 cm

77 kg

2236

2580

2924

185 cm

83 kg

2392

2760

3128

190 cm

88 kg

2578

2940

3332

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nők:

Magasság

Ideális testsúly

Mozgásszegény életmód / kalória

Mérsékelten aktív életmód / kalória

Nagyon aktív életmód / kalória

152,4 cm

40 kg

1300

1500

1700

155 cm

47 kg

1365

1575

1785

160 cm

52 kg

1495

1725

1955

165 cm

56 kg

1625

1875

2125

170 cm

61 kg

1755

2025

2295

175 cm

65 kg

1885

2175

2465

180 cm

70 kg

2015

2325

2635

185 cm

74 kg

2145

2475

2805

190 cm

78 kg

2275

2625

2975

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne feledje: ha naponta 500 kalóriával kevesebbet vesz fel, mint amennyire szervezetének szüksége lenne, hozzávetőlegesen hetente 0,5 kg-ot veszíthet testsúlyából.
60 éves kor felett kevesebb kalória is elég az állandó testsúly megtatrtásához.

 

 

                                                                                                                        Dr. Alföldi Sándor        Fővárosi Szent Imre Kórház                                                                                                              I. Belgyógyászat